BEZIENSWAARDIGHEDEN

Wat valt er te zien?

Hunebedcentrum

Drenthe is beroemd door haar hunebedden. In Havelte vindt u op een afstand van nog geen 100 meter van elkaar 2 hunebedden. Ook in Diever vindt u in een prachtige omgeving een wat kleiner hunebed. Wilt u alles te weten komen over hunebedden, bezoek dan het Hunebedcentrum in Borger.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Daar waar in de Tweede Wereldoorlog het doorvoerkamp 'Kamp Westerbork' lag, worden de levens van honderdduizend joodse Nederlanders in herinnering gehouden in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Onderduikershol Wapse

Het onderduikershol in de bossen van het Wapserveld herinnert de inwoners van Diever aan alle onderduikers die hier in de Tweede Wereldoorlog gedurende kortere of langere tijd verscholen zaten. Het monument brengt tevens acht plaatselijke verzetsmannen in herinnering die door verraad zijn omgekomen.

Openluchtmuseum Het Veenpark

Hoe het harde leven van de veenarbeiders eruit zag, kunt u zien in openluchtmuseum Het Veenpark in Barger-Compascuum.

Openluchtmuseum Ellert en Brammert

In openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord herleeft het verleden van Zuidoost-Drenthe. Hier hielden de reuzen Ellert en Brammert hun strooptochten....

Museumdorp Orvelte

In museumdorp Orvelte doet u een stap terug in de tijd. Orvelte is een van de mooiste dorpen in Drenthe en van Nederland (volgens lezers van de ANWB Kampioen staat Orvelte in de top vijf). De monumentale boerderijen, de goed onderhouden woningen, de statige bomen, mooie tuinen en straten, met kinderkopjes en oude klinkers, geven het dorp een unieke sfeer.

Maatschappij van Weldadigheid

In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht om de grote armoede in Nederland te bestrijden. Tegenwoordig kunnen wij nog volop leren van de ervaringen opgedaan door de Maatschappij. Zo kende men al vanaf 1819 het verplichte onderwijs en had men binnen de Maatschappij in 1827 een verplicht ziekenfonds. In 1893 begon de Maatschappij als één van de eerste instellingen in Nederland met de verzorging van bejaarden.Het zuidwesten van Drenthe was het 'toneel' van de Maatschappij. Ook tegenwoordig komt men nog allerlei sporen uit het verleden tegen. In museum "De Koloniehof" in Frederiksoord is de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid in beeld en woord gevat. In het Gevangenismuseum in Veenhuizen kunt u zien hoe het leven in de dwangkolonies, een onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid, eruit zag.

Drents Museum

Het Drents Museum in Assen is al meer dan 150 jaar een begrip! Het is een toonaangevend museum dat jaarlijks spraakmakende en succesvolle tentoonstellingen organiseert over archeologie, figuratieve kunst en de Art Nouveau / Art Deco. Daarnaast besteedt het museum regelmatig aandacht aan de Drentse cultuurgeschiedenis. De groots opgezette bijzondere activiteiten zijn voor jong en oud altijd uiterst aantrekkelijk en de vaste collectie én het gebouw zelf zijn zonder meer een bezoek waard!

Zeemuseum Miramar

In 1965 kwam de zeer excentrieke mejuffrouw Jeanne Warners (1899 - 1986) op uitnodiging van de toenmalige burgemeester naar Vledder. Ze stalde haar collectie uit in het museum en, ondanks vele pogingen om een geschikte locatie aan de Nederlandse kust te vinden, is zeemuseum Miramar nooit meer uit Vledder verdwenen. Lees de verhalen over de avonturen van de bijzondere oprichtster en beleef de zee op de Drentse zandgrond!

Kookmuseum

Het Culinair Historisch Kookmuseum in het Friese veendorp Appelscha is een uniek museum. Aan de hand van een representatief overzicht van de Nederlandse eetcultuur en eeuwenoude kookhistorie in de volkskeuken houdt het kookmuseum de culinaire tradities in stand.